Fakta om den 10 december 2004

 

Jonas jobbade på Rådhuscafét som vilken dag som helst. Den här dagen var det dåligt om personal, så Jonas yngsta syster, Frida, hjälpte till med lite av varje. I jobbet ingår det att städa efter att man stängt för dagen. Jonas och Frida hjälptes åt. När dom nästan var klara, sa Jonas till Frida att hon var tvungen att skynda sig till bussen så att hon inte skulle missa den och få vänta en timme till innan nästa buss. Frida sa hejdå och sprang iväg.

Jonas ringde till sin kamrat Marcus och frågade om han kunde steka en kycklingfilé, för han var så hungrig. Det lovade Marcus att han skulle göra.

Under tiden i Jonas föräldrahem lagades det mat. Efter maten skulle det målas färdigt i Jonas gamla rum. Nytt golv var redan inlagt. Efter det att ungefär halva rummet var målat, ringde det på dörren. Jonas yngre bror Fredrik öppnade. Han ropade på pappa Anders, som gick ner med färgkletiga fingrar. Chocken var enorm. Beskedet från de två poliserna och prästen, slog till med sådan kraft att det knappast gick att få luft. Anders gjorde sedan det grymaste han någonsin gjort. Att gå upp till övervåningen där resten av familjen var och berätta den ofattbara hemska som hänt. Det totala kaos som uppstod går inte att beskriva. När alla samlat sig så pass att poliserna ansåg att det var möjligt att åka upp till sjukhuset, ringde telefonen i ett. Det var Jonas kamrat Marcus. Polisen avråde oss att svara.

Det som hände Jonas efter att han och Frida skilts åt, är att han städade färdigt och begav sig hem. Han cyklade förbi ICA Spara mot Blockgatan. Vid cykelövergången kommer en taxi som har brottom till järnvägsstationen. Chaufören och passageraren ser Jonas allt för sent. Bromsspåren är 10 meter före övergången till kollisionsplatsen. Jonas slungas mot en av Postens brevlådor. Ungefär 150-200 meter efter taxin befinner sig en polisbil som tagit upp ett förföljande, eftersom polismannen upplever att txin kör för fort. Polismannen blir vittne till hela händelsen. Polisen uppskattar att det tar max 15-20 sekunder innan han är framme hos Jonas. Han har varken puls eller uppvisar några som helst livstecken. Trots det startar polismannen ett massivt upplivningsförsök. Upplivningen pågår ända in på akuten. Jonas visade aldrig några livstecken. Han dog omedelbart.

Marcus som gjort mat åt sin kompis, började att undra vart Jonas tagit vägen. Han ringde till Jonas, han åkte ut med bilen och letade, till och med till akuten (Jonas var där då men det visste inte Marcus). Han ringde hem till föräldra hemmet för att få reda på om dom visste något. Eftersom han inte fick svar åkte han till föräldrahemmt. Alla bilarna var hemma, det var tänt överallt, men ingen kom och öppnade. Han anade det värsta nu. Väl hemma i lägenheten dröjde det inte länge förrän polisen ringde på. Även Marcus fick ett besked som slog till med en enorm kraft.

I sjukhusets anhörigrum satt vi alla och väntade på att få ta ett farväl av Jonas kropp. Jonas var lika vacker som han alltid varit. Det enda var att han var så vit och alldeles kall.

Vi saknar dig och älskar dig Jonas!